OV Westpoort Nieuwsbrief 6 Juni 2020

Beste lezer,

Met verhoogde frequentie brengt de OV Westpoort voor haar leden en relaties de komende tijd haar Nieuwsbrief uit. Met lokaal nieuws en actualiteiten. Over veiligheid, beheer, verblijfskwaliteit en de waarde van een stevig ondernemersnetwerk. Over de toekomst van Westpoort. De transformatie naar HavenStad. En met nieuws over de bedrijven zelf. Want er gebeurt veel in Westpoort. Wilt u nieuws delen met uw medeleden? Wij horen dat graag! Neem voor de mogelijkheden contact op met Marcel La Rose: larose@westpoortondernemers.nl


• Westpoort Webinar 15 juni: Crisis en Vastgoed

• Ton de Joode - Langetermijn herontwikkeling Sloterdijk 2

• Hans Festen - De kunst van het herkennen van commerciële kansen

• Martijn Bakker – Gebouwen duurzaam herbestemmen als passie

• Westpoort Horeca komt aarzelend op gang

• Agenda Juni 2020 OV Westpoort


Westpoort Webinar 15 juni: Crisis en Vastgoed

Westpoort Webinar 15 juni: Crisis en Vastgoed

Onze Ondernemers Vereniging Westpoort buigt zich op 15 juni aanstaande over de mogelijke gevolgen van de Covid-19 crisis voor investeringen in vastgoed. Amsterdam is een stad met een enorme aantrekkingskracht. En dat stelt hoge eisen aan het gebruik van de schaarse ruimte. De stad moet steeds slimme oplossingen verzinnen voor de grote ruimtelijke uitdagingen die deze permanente dynamiek met zich …

Meer lezen.


Langetermijn herontwikkeling in Sloterdijk 2

Langetermijn herontwikkeling in Sloterdijk 2


Ton de Joode (Gemeentelijk Projectleider) weet als geen ander hoe stedelijke dynamiek in de praktijk werkt. Met zijn lange ervaring leidt hij als Projectleider Sloterdijk 2 voor de Gemeente Amsterdam het veranderingsproces van dit deel van Westpoort in goede banen. “Sloterdijk 2 is van belang voor de stad door haar strategische ligging en als servicegebied. Hier vind je het soort bedrijvigheid dat vitaal is voor het functioneren van de stad,” vertelt De Joode. “Maar ook dit gebied staat niet stil,” geeft hij tegelijk aan. “Dit werkgebied is nu 60 jaar in gebruik. Een volgende ontwikkelingsstap is onvermijdelijk. In het aangrenzende Sloterdijk 1 en Centrum komt er woningbouw. Daardoor wordt deze plek alleen maar interessanter voor nieuwe ontwikkelingen. In nauw overleg met de huidige gebruikers en ontwikkelaars werken wij toe naar een veel efficiënter ruimtegebruik en grotere duurzaamheid van het vastgoed. Wij moedigen de ontwikkeling van vernieuwend bedrijfsvastgoed aan. Dat zal de diversiteit bevorderen van soorten bedrijvigheid die goed naast elkaar functioneren.

In het nieuwe stedenbouwkundige plan met de hogere dichtheid blijft wel de invulling met werkfuncties voor 95% gewaarborgd, bevestigt De Joode. “Wat wij eraan willen toevoegen is de logiesfunctie (serviced apartments). Deze functie is echter onder voorbehoud van beleidsmatige toevoeging. Serviced apartments zijn een vorm van tijdelijke huisvesting met verblijfsduur tot ca een jaar. Hiermee moet de druk van expats op de bestaande woningvoorraad worden verlicht. Mooi meegenomen dat de verblijfskwaliteit in Sloterdijk 2 er tegelijk mee verbeterd wordt.”

Zal deze ontwikkeling beïnvloed worden door de Coronacrisis? Volgens de Joode ongetwijfeld wel op de korte termijn. “Maar de uitgangspunten tast dit niet aan. Amsterdam heeft een erg veerkrachtige economie. Wij leggen nu het fundament voor de langere termijn. Bovendien, juist in crisis is innovatie een verstandige strategie. Voor bedrijven en voor de stad.”

Meer lezen.


De kunst van het herkennen van commerciële kansen

De kunst van het herkennen van commerciële kansen


Hans Festen is vanuit zijn horecabemiddelings- en adviesbureau Hevesta actief in begeleiding bij de aankoop, verkoop, huur, verhuur of taxatie van horeca vastgoed. Het bedrijf staat al ruim 40 jaar horecaondernemers professioneel bij in het herkennen van commerciële kansen. Hevesta heeft een specialisme in hotelovernames en -ontwikkelingen en wordt regelmatig door grote hotelketens gevraagd haar expertise in te zetten. Onder meer heeft Hevesta business development voor Golden Tulip gedaan, om de uitbreiding van deze keten in Noord-Europa vorm te geven. Ook Festen zelf heeft de aantrekkingskracht van Amsterdam aan den lijve ondervonden. Hevesta is van origine een Gelders bedrijf, maar heeft haar kantoor in 2010 verplaatst naar de hoofdstad. “Om het internationale karakter van onze activiteiten te onderstrepen,” aldus Festen.


Meer lezen.


Gebouwen duurzaam herbestemmen als passie

Gebouwen duurzaam herbestemmen als passie


Martijn Bakker is Partner bij Lingotto, een van de meest spraakmakende vastgoedspecialisten van ons land. Lingotto heeft vooral faam verworven door de wijze waarop zij verouderd vastgoed een nieuw duurzaam leven weet te geven. Het bedrijf heeft inmiddels allround ontwikkelervaring. Martijn Bakker zal op de Westpoort Webinar vertellen over de rol van Lingotto in de herontwikkeling voor het Merwedegebied in Utrecht. Dit oude bedrijvengebied in de Merwedekanaalzone van 24 ha groot wil de Gemeente Utrecht omvormen tot binnenstedelijke stadswijk met zeer hoge duurzaamheid.

Lessen kunnen voor Westpoort getrokken worden uit de publiek/private samenwerkingsconstructies, waarin een grote diversiteit aan partijen allen met hun eigen belang bij betrokken zijn.

Bakker zal inzicht geven in de wijze waarop Lingotto mede heeft bijgedragen aan visieontwikkeling op basis van ideeën van ondernemers zelf; het proces waarmee de samenwerking tussen ondernemers onderling tot stand kwam, en de wijze waarop dat samengebracht wordt met de ambities van de Gemeente Utrecht.


Meer lezen.


Westpoort Restaurant Wissenkerke

Westpoort Horeca komt aarzelend op gang


Dick Snijder van Wissenkerke

Opgelucht is Dick Snijder dat de openingsmogelijkheden voor de horeca zijn verruimd. Zijn restaurant en terras zijn strikt aan de nieuwe openingsnorm aangepast. De ruime opstelling maakt het niet minder gezellig. Maar het loopt in zijn Restaurant Wissenkerke zeker nog niet storm. Bij de prachtige zonnige dagen na de heropening op 1 juni gaf het terras nog lang niet het gezellige beeld dat men van Wissenkerke zo gewoon is. De reden is Dick wel helder. Wissenkerke moet het vooral hebben van aanloop uit de directe omgeving, wat onder normale omstandigheden een bruisende kantoorwijk is. “De meeste werknemers van de kantoorgebouwen om ons heen werken nog voornamelijk vanaf thuis. Dat zal maar langzaam veranderen.”

Maar de ondernemer Snijder houdt goede moed. Want zoals hij ook tijdens het Westpoort Webinar over de 1,5 Meter Samenleving al stelde: “Wij mensen houden van ontmoeten, communiceren, aanraken en voelen. Daar is de hele horecabranche op gebaseerd.”

Peter Hermes van Grand Cafe Hermes

“Deze crisis gaan wij moeten uitzitten,” weet Peter Hermes. Zijn Grand Café staat pal voor de entree van het Station Sloterdijk en is een in Westpoort niet te missen etablissement. Maar naast de aanloop van deze centrale ligging moet Hermes het vooral ook hebben van speciale bijeenkomsten. En daar waagt niemand zich natuurlijk nu aan. En toch overheerst ook hier het optimisme. Uitzitten van de crisis is de opdracht die Peter Hermes zichzelf heeft gesteld. En wachten op het moment van herstel, dat zich naar zijn inschatting over een jaar wel zal hebben aangediend. Intussen is Peter Hermes druk bezig met de toekomst van zijn zaak. In de directe omgeving wordt al druk gebouwd aan de nieuwe en geavanceerde woon/werk wijk die onder de noemer HavenStad wordt ontwikkeld. Met de Gemeente moet Hermes binnenkort in overleg over de positie en rol welke hij in de niet zo verre toekomst zal innemen. Lees hier de boeiende ontstaansgeschiedenis van het populaire Grand Café Hermes, het levenswerk van het ondernemersechtpaar Petra en Peter Hermes.


Meer lezen.


Agenda Juni 2020 OV Westpoort:


Lidmaatschap

De Ondernemersvereniging Westpoort behartigt met succes de gemeenschappelijke belangen van het Westpoort bedrijfsleven c.q. van de ondernemers en hun werknemers die hier dagelijks actief zijn.

Meer informatie hierover vindt u op de pagina Lidmaatschap