Wij voelen ons als zeilers zonder wind

januari 28, 2022

Henny van de Abbeelen, eigenaar Pustjens Percussion Products

Noem een percussie-instrument of het kan wel geleverd worden door het befaamde bedrijf van Henny van Abbeelen in Westpoort. Pustjens is een begrip in de muziekwereld. “Onze branche is natuurlijk erg afhankelijk van de culturele sector”, vertelt Henny. “Wij zijn in 2020 behoorlijk hard getroffen. In onze bestaansperiode van 40 jaar zijn wij voor het eerste in de rode cijfers geraakt.” Pustjens heeft steun uit de NOW-regeling ontvangen; de tijdelijke noodoverbrugging voor behoud van werkgelegenheid. “Dat is een hele hulp geweest. Maar toch hebben wij behoorlijk ingeteerd op onze reserves. Vorig jaar ging het beter, maar dat was vrijwel volledig aan de goede export te wijten.” Pustjens heeft internationaal een brede afzet en op veel van die plekken zijn de maatregelen al behoorlijk versoepeld ten opzichte van Nederland.
Voor de Nederlandse markt is verhuur van muziekinstrumenten voor Pustjens van groot belang. Het bedrijf vaart wel bij grote producties zoals de shows van Van de Ende, het Concertgebouw, De Tina Turner musical, Scheveningen, noem maar op.
“En de conservatoria niet te vergeten, dat zijn belangrijke afnemers,“ voegt Henny eraan toe. “Die zijn nu ook al een tijd op slot. Onze grote hoop is dat volgende week de culturele instellingen weer open kunnen. Dat zal bij ons direct een omslag geven. Dat hebben wij eerder meegemaakt.
Mijn team staat in de startblokken. Mede dankzij de overheidssteun heb ik gelukkig niemand naar huis hoeven te sturen.”

Netwerkbijeenkomst van OV Westpoort bij Pustjens Percussion Products

Maar het waren wel lange maanden van afzien. Het team kon niet doen waar het goed in is. Er werden klussen gedaan om de tijd door te komen. De ploeg heeft geschilderd en opgeruimd. Het onzekere balanceren tussen lockdown en openstelling werd wel een aanslag op hun gemoedstoestand. “Het is een beetje alsof je als goed afgetraind zeilteam aan de start van een wedstrijd komt, die steeds maar weer door gebrek aan wind wordt afgelast,” brengt Henny het onder woorden.

Ook werd een aanzienlijke belastingschuld opgebouwd. Daarvan is de verwachting nu dat de aflossing ervan over 7 jaar uitgesmeerd kan worden. “Dat vind ik uniek,” aldus Henny. “Als ondernemer ben ik wat dat betreft erg te spreken over de belastingdienst.”

En dan de vooruitzichten. Dat vinden zij bij Pustjens best moeilijk bij deze pandemie. Henny: “Wij hebben nu een milde variant. Maar niemand weet wat een volgende golf brengt. Ik ben bang dat wij er nog niet helemaal zijn. Maar intussen kunnen wij niet anders dan onze schouders eronder zetten. Mede door de pandemie verandert er veel blijvend in onze samenleving. De opdracht aan onszelf is om positief te blijven.”