Westpoort Ondernemers over de impact van de Corona crisis

mei 14, 2020

Marc de Roo – Link Design: Realtime omslag van onze economie

Marc de Roo Link DesignEénderde van onze klanten houdt de hand op de knip. 1/3 heeft per direct veel meer communicatie nodig. En onze overige klanten hangen er tussenin. Per saldo is het Coronaeffect voor ons niet zo dramatisch. Onze planning is op peil. Wij hebben onze handen vol aan het meedenken met klanten die inzien dat binnenkort het roer flink om zal moeten met hun wijze van communicatie in een nieuwe realiteit.

De werkvloer
In onze branche kunnen wij gemakkelijk thuiswerken. Wij moesten wel even onze draai vinden. Structuur is essentieel. Wij hebben elke ochtend vast online MT-overleg. En wij lunchen op een vast tijdstip samen met alle thuiswerkers. Een dolle boel, want partners en kinderen doen vrolijk mee. Onze toekomstige balans tussen thuiswerk en kantoor wordt vermoedelijk 50/50.

De toekomst
Wij zien realtime hoe een omslag van de economie zich voltrekt. Veel van het crisisgedrag zal niet meer verdwijnen. De shift naar bewuster leven is onomkeerbaar. De afhankelijkheid van lange, onzekere toevoerlijnen van allerlei vitale producten als voedsel of medicijnen breekt ons op. Onze economie wordt heringericht met nadruk op lokaal en duurzaam. Met gevolgen voor bedrijfsmodellen. Dus doen wij voor veel bedrijven onze eigen Corona Impact Analyse.

 

Richard Sluijs – DHL Parcel: Groeispurt online business wordt niet meer teruggedraaid

In veel branches gaat het minder goed, echter bij DHL is het momenteel erg druk. De Coronacrisis brengt aanmerkelijk méér werk voor onze pakkettenservice. Wij moeten juist veel meer personeel inzetten. Een geluk bij een ongeluk bij de groeiende werkloosheid.

De werkvloer:
In ons eigen werkproces houden wij ons zonder veel problemen aan de RIVM-richtlijnen. Onze kantineruimte is verdubbeld en er zijn meer pauzemomenten ingevoerd.

De toekomst:
Het aantal webshops groeit nu explosief. De al bestaande trend van online business is aanmerkelijk versneld. Als er een vaccin komt zal de ontwikkeling wel stabiliseren. Maar deze groeispurt van online business zal niet meer teruggedraaid worden.

Dick Snijder – Kitchen Bar Wissenkerke: Einde van de crisis heelhuids halen!

Slapeloze nachten beleef ik, eerlijk gezegd. Mijn Café-Restaurant in Sloterdijk krijgt erg veel aanloop van zakenlui uit de omringende hotels en van kantoorpersoneel. Die werken nu allemaal vanaf thuis.

De werkvloer:
Eerst was er de onzekerheid over doorbetalen van personeel. En een regeling moest worden getroffen met de huisbaas. Dat is mooi, maar houdt natuurlijk op termijn geen stand. Wij hebben gelijk een folderactie gestart in de omgeving voor take-away met fraaie kortingsacties op speciale menu’s. Maar wij zijn een van de vele honderden aanbieders.

De toekomst:
Per 1 juni mogen wij open voor max 30 personen, inclusief personeel. Wij weten niet of die dertig voor binnen én het terras samen gelden. Daar wordt het restaurant in elk geval geheel op ingericht. Elke tafel krijgt QR-code voor de bestelling. Het gaat er erg om spannen of wij met dit businessmodel het einde van de crisis heelhuids halen!

Dirk Penninkhof – Penninkhof Security Services: Gouden tijden voor fout geld

Mijn bedrijf staat op twee pijlers. De standaard surveillance, deurtje open, deurtje dicht. Dat gaat in principe wel door. En wij doen speurwerk, het diepere specialistische veiligheidsgebeuren. Dit laatste vertegenwoordigt het grootste deel van mijn omzet en is voor wel 70% weggevallen. Het moment dat mijn reserves uitgeput zijn komt snel naderbij, zoals voor de meeste ondernemers geldt.

De werkvloer:
Ik zit nu met surplus aan mensen. Er zullen voor langere tijd geen evenementen te begeleiden zijn. Daar kan ik ze dus ook niet op inzetten. Wat moeten die doen? De omscholing in misschien?

De toekomst:
Ik zie een sterke opkomst van criminaliteit. Ondermijning van bedrijven met fout geld bijvoorbeeld. Voor die lieden zijn dit juist weer gouden tijden. Daar gaat erg veel capaciteit in gestoken moeten worden. Is de overheid bereid om die werkzaamheden met de beveiligingsbranche te delen en de strenge protocollen daaraan aan te passen?