Veiligheid Noordzeekanaalgebied

oktober 26, 2022

Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid heeft het gebied dat Amsterdam, Velsen, Zaanstad, Beverwijk, Haarlemmermeer beslaat, aangewezen als mainport. Vanuit Den Haag wordt vanaf nu jaarlijks ruim 1 miljoen euro in de bestrijding van (drugs-) misdaad in het gebied gestoken. De discussie loopt volop waaraan dat geld moet worden uitgegeven. OV Westpoort en de Parkmanagementorganisatie SPAT hebben een bedrag aangevraagd om een forse veiligheidsimpuls te geven aan Sloterdijk. Met name Sloterdijk Centrum zal daar, als derde grootste OV knooppunt van de regio, van moeten profiteren.

Het ongemak en de angst over de groeiende invloed van drugssmokkel neemt toe. Bekend is dat meerdere ondernemers na een drugsvondst beveiliging inhuren om hun medewerkers te beschermen. Gevolg van het feit dat drugscriminelen er niet voor dreiging, afpersing en aanslagen terugdeinzen om hun smokkelwaar in handen te krijgen.

Het uitgestrekte Westelijke Havengebied, waarvan Westpoort belangrijk onderdeel van is, bestaat 32 vierkante kilometer. Wat opvalt is het capaciteitstekort bij de politie en de handhaving. Voor het gebied is één wijkagent beschikbaar. En vanuit de Handhaving kan vrijwel geen capaciteit voor dit gebied worden vrijgemaakt.

Conclusie van het symposium: Samenwerking tussen overheden verloop stroperig, er heerst geregeld onduidelijkheid over wie waarvoor verantwoordelijk is. En ondernemers weten vaak niet waar zij moeten aankloppen met signalen of informatie over drugscriminelen die hun infrastructuur en bedrijvigheid misbruiken.