Tafel duurzaamheid brengt kerndocument uit

december 14, 2020

Interview met tafelvoorzitter Jaap Reijntjes

“Volgens mij hebben wij als bedrijfsleven ten aanzien van duurzaamheid en circulariteit het omslagpunt naar besef van urgentie wel bereikt.” Dat is de ervaring van Jaap Reijntjes, voorzitter van de Tafel Duurzaamheid van de Ondernemers Vereniging Westpoort. “De fase van experimenteren als eenling laten wij als bedrijven nu achter ons. Langzaam bereiken we de fase van implementatie van de ideeën.” De Duurzaamheidstafel geeft daarin zelf het goede voorbeeld. Binnenkort wordt door deze Tafel het Kerndocument Duurzaamheid voor Westpoort officieel gepresenteerd. In het kader hieronder alvast een preview uit dit kerndocument.

Intrinsiek gemotiveerd

In het dagelijkse leven is Jaap Reijntjes directeur Contract Development van de Business Unit Energie binnen Croonwolters&dros, gespecialiseerd in elektrotechniek, werktuigbouw, automatisering en informatisering. Vanuit zakelijk belangen én persoonlijke interesse richt Jaap zich met zijn team op de Energietransitie en bijbehorende ontwikkelingen. Vanuit zijn vakgebied bezien zijn volgens Jaap de ondernemers in Westpoort volop bezig met de toekomst van hun onderneming en tegelijk ook met hun omgeving. Westpoort is enorm in beweging is en velen hier zijn bezig met een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Daar horen duurzaamheid en circulariteit volgens Jaap stellig ook bij. “Het dient een groot lange termijn belang voor wonen én voor werken. Wij zien binnen Westpoort betrokken bedrijven voor deze thema’s. Alleen mag het tempo wel wat hoger. Daar zetten wij ons als Tafel Duurzaamheid voor in.”

Het belang van duurzaamheid en circulariteit is aanvankelijk geagendeerd door de overheid, roept Jaap in herinnering. “Maar wat wij nu zien is dat bedrijven intrinsiek gemotiveerd raken en deze thema’s van binnenuit aan de orde worden gesteld, óók door aansporing van eigen werknemers.”

Deze visie wordt gedeeld door Unilever’s topman Alan Jope, zo bleek uit diens recente uitspraak in het Financieele Dagblad: “Als ik wegloop van onze duurzame doelen, breekt intern een revolutie uit. Het is ondenkbaar dat wij die doelen loslaten.”

Grotere stappen met gedeelde kennis

Met die energie moet de Ondernemers Vereniging Westpoort aan de slag, vond Jaap Reijntjes anderhalf jaar geleden al. De Tafel Duurzaamheid werd medio 2018 opgezet door Jaap zelf, die toen nog lid van het Westpoortbestuur was. Als voorzitter van de Tafel vindt hij nu dat de tijd aangebroken is om actief met de resultaten naar buiten te treden. En dat een ondernemersnetwerk het ideale platform voor de noodzakelijke versnelling vormt, daarover bestaat bij hem en zijn medeleden van deze Tafel geen enkele twijfel.

“Het is immers nog altijd zo dat je als éénling minder grote stappen maakt, dan wanneer je het met gedeelde kennis in een collectief doet,” benadrukt Jaap. “Klimaatverandering versnelt exponentieel. Dat exponentiele verval kunnen wij niet anders dan met exponentiele tegenmaatregelen tegemoet treden.” De leden van de Tafel zijn er klaar voor. Zij presenteren zich als ambassadeurs voor duurzaamheid binnen Westpoort, en helpen vorm te geven aan concrete acties die moeten leiden tot een schoner, efficiënter en toekomstbestendig Westpoort.

Technologische hoogstandjes

Versnelling van de duurzaamheidsmaatregelen moet serieus genomen worden, vindt men binnen deze Tafel. De aan deze tafel deelnemende ondernemers zijn bepaald niet zweverig bezig, maar bezien de duurzaamheidsopgave door dezelfde zakelijke bril die zij in hun dagelijkse verantwoordelijkheid als ondernemer ook op hebben.

Aan creatieve ideeën is er in de tafel duurzaamheid geen gebrek. Met waardering praat Jaap over Tim Muller, de secretaris van dit duurzaamheidsoverleg. Tim is met Petros Berhane mede-eigenaar van het bedrijf Social Innovations en zij benaderen duurzaamheid met een frisse visie. Social Innovations helpt bij het verbinden van de juiste duurzame innovatie aan organisaties. Vanuit deze visie bieden zij producten en diensten aan die organisaties helpen om commercieel verantwoord te verduurzamen. Bijvoorbeeld met de hoogtechnologische coatings die zij aanbrengen om energieverliezen te minimaliseren. En om overslagproducten, datacenters of koelvrieshuizen op temperatuur te houden. Van dergelijke technologische hoogstandjes worden de leden van Jaap’s Tafel enthousiast. Daar lopen zij figuurlijk gesproken voor warm. Natuurlijk zijn er ook andere voorbeelden te noemen, geeft Jaap aan. Zoals het elektrificeren van transportbewegingen over het water. Of de investering die verenigingslid Renewi doet met de bouw van de eerste Nederlandse bio-LNG-installatie. “Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan over de initiatieven van de leden van ondernemersvereniging Westpoort,” constateert Jaap tevreden.