OV Westpoort ALV 2022 (impressie Rijk Reijntjes)

april 21, 2022

Impressie door de ogen van een vwo-stagiaire

Rond onze ALV mocht Rijk Reijntjes, VWO-3 scholier, een stageproject doen. Wellicht een unicum voor een ondernemersvereniging: hieronder het stageverslag van Rijk. Onze vereniging is groot voorstander van het bieden van dergelijke stages aan leerlingen en studenten. Rijk is de zoon van Jaap Reijntjes, commercieel directeur bij Croonwolter&dros en voorzitter van onze Duurzaamheidstafel.

 

Ik ben Rijk Reijntjes en ik mocht aanwezig zijn bij een vergadering van Westpoort ondernemersvereniging. Dit was voor mijn stage voor vwo-klas 3, en werd heel goed ontvangen omdat zoals de voorzitter van OV Westpoort tegen mij zei “wij vinden het geweldig dat ook jonge mensen betrokkenheid tonen bij de maatschappij.” Er zijn een aantal sprekers aanwezig geweest die verteld hebben over duurzaamheid.

Marianne Postmus is Smart Grid expert en is medeoprichter van Energico Grid Management Systems. Zij vertelde ons over Smart Grid en hoe dat als oplossing voor leveringsproblemen bij duurzame energie kan zorgen.

Een paar voorbeelden van Smart Grid spelers zijn Duurzame energie opwekkers, Energiebedrijven, Grootverbruikers energie, Gemeente en ook de overheid. Voor deze Smart Grid spelers zijn er ook een aantal uitdagingen zoals bijvoorbeeld Netcapaciteit beperkingen, CO2-reductie doelen, duurzame business case en op het juiste moment onderhoud doen.

Het doel van Energico is om ‘het elektriciteitssysteem dat de vraag naar elektriciteit beïnvloedt’ (Smart Grid) slimmer te maken. Zo zou een Centraal energienet dat is ontworpen voor 1-richtingsverkeer bijvoorbeeld naar lokaler, slimmer en duurzamer energienet met 2-richtingsverkeer moeten kunnen gaan. En van experimenteren en leren naar opschaling, dus van weten en willen naar doen.

 

Tim Muller kwam ook spreken op de vergadering over toepassingen die het bedrijf Social Innovations momenteel uitwerkt. Er zijn verschillende mensen in samenwerking om alles zo duurzaam en efficiënt mogelijk te maken. Neem bijvoorbeeld Hermes Restaurant en Social Innovations, zij gaan samen voor lokale en schone energieopwekking. Zo zullen ze windmolentjes op het dak van Restaurant Hermes plaatsen midden in het Westpoort gebied. Deze ondernemers hebben het idee samen ontwikkeld nadat ze elkaar via de OV Westpoort hebben ontmoet.

Het stage lopen werd nog wat extra leuk omdat Ahmet Can een heerlijke Turkse maaltijd had verzorgd voor iedereen. Het was heel gezellig om samen te eten, met iedereen te praten en zelfs aan tafel nog volop bezig over het Westpoort gebied, Amsterdam en ook over duurzaamheid. Gelukkig werden er ook goede grappen gemaakt tussendoor. Ik had trouwens nog nooit Turks gegeten, maar vond het wel erg lekker. Daarom heb ik aan mijn ouders gevraagd of we ook nog een keer bij Serifoglu bij Ahmet gaan eten binnenkort.

Graag wil ik vereniging ov Westpoort en met name mijnheer La Rose bedanken voor deze stage. Het heeft me geleerd over hoe ondernemers tegen duurzaamheid aankijken en ik heb leuke mensen leren kennen.

Groeten,

Rijk