Gelukkig met Sloterdijk. Wat brengt HavenStad?

april 27, 2020

Het zou met dit voorjaarszonnetje erg druk moeten zijn op het terras van Grand Café Hermes bij het Station Sloterdijk. Maar de deuren zijn onverbiddelijk dicht vanwege de lockdown. Binnen wordt er wel hard gewerkt. De picknick tafels worden opnieuw gelakt. En er wordt uitgesteld onderhoud gepleegd aan de keuken. Peter en Petra Hermes berusten zich maar in de situatie, en spreken als zoveel mede-ondernemers hun reserves aan. Zij hebben goede hoop dat het allemaal weer goed komt als de ellende van sociale distantie is beëindigd. Hier het ontstaansverhaal van hun zeer populaire Grand Café in hartje Sloterdijk.
Als Peter Hermes zijn laptop openklapt en de bijna 25 jaar oude bouwfoto’s van zijn Grand Café Hermes laat zien, gaat het verleden weer leven. Wat was het toen ruig en kaal rond het Station Sloterdijk. Peter en Petra Hermes (al ruim dertig jaar samen) hebben vanaf dat vroegste begin Sloterdijk tot ontwikkeling zien komen. En nu, aan de vooravond van de grote stedenbouwkundige verandering van HavenStad vragen zij zich af hoe hun populaire Grand Café Hermes in het nieuwe plaatje zal passen. Kunnen zij blijven? Moeten zij weg? Van de Gemeente krijgen zij voorlopig weinig concrete indicaties. En dat schuurt een beetje.
Peter en Petra zijn het roerend eens met het standpunt van de Ondernemers Vereniging Westpoort, waar zij lid van het eerste uur zijn, die pleit voor versnelling van de herontwikkeling. “Kies je voor herontwikkeling, doe dat dan voortvarend. Neem het besluit en trap het gas in”, formuleert Peter het. “Dan weet iedereen waar hij aan toe is”, voegt Petra eraan toe.

Peters vader was banketbakker in de binnenstad. Zelf koos hij voor het uitbaten van een lunchroom aan de Van Woustraat. Omdat succes onzeker was, bleef Petra werken bij Geveke, destijds een van de schaarse bedrijven in de woestijn rond Sloterdijk. Daar zag zij toevallig de tekeningen voor de doorontwikkeling van de omgeving. “Is dat niks voor ons?” vroeg zij thuis. En in beiden moet toen een onstuitbare pioniersgeest zijn opgestaan. In 1993 bespraken Peter en zijn inmiddels hoogzwangere Petra voor het eerst bij het Grondbedrijf de mogelijkheden. Vele overleggen verder was er overeenstemming en waren er garanties. Het echtpaar Hermes kreeg het recht op eerste weigering voor elke locatie die in het ontwikkelgebied zou worden aangewezen voor horeca.
De keuze viel op het plein voor het Station. In november 1997 werd het pand opgeleverd. Het jaar waarin ook Metrolijn 50 naar Sloterdijk kwam. De timing was perfect. Het gebied werd steeds drukker. Maar de bouwkosten liepen op. Op het plein was plek voor een bouwwerk van maximaal 160 vierkante meter en dat bleek doorgerekend te krap voor een bloeiende horecazaak. Peter en Petra kregen met enige drang toestemming voor een dure onderkeldering voor sanitair en opslag. Met pretogen vertelt Petra: “Wij moesten plechtig beloven dat dat voor niks anders zou worden gebruikt. De notaris zei: jullie zullen er geen vliegtuigen in kunnen verkopen.”

Inmiddels is Grand Café Hermes een begrip in Sloterdijk, geliefd en gekoesterd door de omgeving. Het sympathieke echtpaar heeft met hun gastvrijheid succes afgedwongen. Met boekingen voor speciale gelegenheden alsook informatiebijeenkomsten door de Gemeente en ontwikkelaars lopen zij al anderhalf jaar vooruit in de agenda. Die presenteren dan hun lopende en aanstaande projecten. Maar intussen is de visie op het gebied fundamenteel aangepast. Westpoort wordt HavenStad en op grote schaal zullen woningen aan de bedrijvigheid worden toegevoegd. Te beginnen in het Sloterdijk Centrumgebied, waar ook van alles verandert. De grote vraag is nu: is het voor Hermes op deze plek de komende jaren nog business as usual? Eerst maar eens het 25-jarige lustrum, waar de familie Hermes reikhalzend naar uitkijkt. En hoe dan verder? Niemand die er nu duidelijkheid over kan geven. En intussen luisteren zij oplettend naar wat er op het podium en in de wandelgangen over “hun” toekomst wordt gezegd.