Home » Pagina »
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Webinar Herontwikkeling van Sloterdijk 2 Zuid 15 Juni

15 juli 2020 @ 08:00 - 17:00 CEST

Sloterdijk 2 Zuid zal aanzienlijk gemoderniseerd en verdicht worden. Waar er nu 600 arbeidsplaatsen in dit werkgebied geteld worden, zullen dat in het eindbeeld wel 12.000 kunnen zijn. Deze enorme verdichting maakt van Sloterdijk 2 een waardevolle pilot, met grote betekenis voor de economische toekomst van de stad. Aldus Ton de Joode, Gemeentelijk Projectleider voor Sloterdijk 2. Dit werkgebied grenst aan HavenStad waar wonen haar intrede doet, en is voorbestemd om werkgebied te blijven.

Het herontwikkelingsgebied bestaat uit een aantal blokken met in totaal 10 hectare bebouwd oppervlak. Het gebied is volgebouwd, er zijn geen uitgeefbare kavels meer. Toch leent dit gebied zich voor verdichting. Er is nu sprake van 75% bebouwbaar oppervlak. Dat zal door verdichting en door gestapelde bouw worden gebracht naar 400%. Dat hoge percentage komt door stapeling van functies en dat is in de wereld nog niet vaak in zo een forse omvang gedaan.

Voor de zomer 2020 wordt naar verwachting gestart met de inspraak voor het Stedenbouwkundige Plan. Voor het einde van dit jaar kan het Investeringsbesluit worden genomen. De herontwikkeling van Sloterdijk 2 Zuid gebeurt de komende 20 jaar in een aantal fasen.
• De eerste fase beslaat de komende 10 jaar. In deze periode wordt het volume van bedrijven en functies verdubbeld.
• Vanaf 2028 tot ca 2035 wordt de verdichting verder opgetrokken naar een floor space index (fsi) van 3.
• In de periode daarna wordt het eindbeeld bereikt. Een gebied met een stedelijke uitstraling waarin voornamelijk wordt gewerkt met een aantrekkelijke diversiteit van zakelijke functies.
Sloterdijk 2 Zuid is een overloopgebied voor HavenStad, waar wonen en werken intensief worden gemengd en waar dus bedrijven zullen moeten worden uitgeplaatst. Maar vooral ook is het uitbreidingsgebied voor zakelijke functies die vitaal zijn voor het functioneren van de stad, maar in die stad geen plek meer vinden.
Sloterdijk 2 Zuid is een ingewikkelde opgave, legt De Joode uit. Het zal plaats bieden aan een grote diversiteit aan bedrijvigheid, inclusief creatieve maakindustrie, kantoren, horeca en detailhandelsfuncties. Op termijn kunnen er service apartments aan worden toegevoegd. Met opzet worden de bestaande milieucategorieën niet aangepast, zodat de bedrijven de volle vrijheid hebben om zelf te bepalen welke functies goed bij elkaar zullen passen.

Gestart wordt met Blok 1, het deel dat het dichtst gelegen is bij het Station Sloterdijk. Hier zijn de huidige erfpachteigenaren begonnen met het faciliteren van een gezamenlijke ontwikkeling. Er is onderlinge overeenstemming over de ontwikkeling van 90.000 m2 bruto vloeroppervlak (BVO), waarin opgenomen wordt: 45% pure bedrijfsmatige activiteiten en 55% commerciële functies, waaronder leisure, horeca en cultuur.
Dit eerste blok zal als voorbeeld dienen voor de ontwikkeling van de overige blokken. Het is de pilot voor toetsing van de haalbaarheid van betaalbare gestapelde bedrijfsfuncties. Voor dit blok wordt nog in 2020 het besluit genomen voor de bouw van vier nieuwe panden. Begin 2021 zal dan de eerste fase van de Omgevingsvergunning worden aangevraagd. Inmiddels is al een vergunning verleend voor een optopping met twee etages van een aantal bestaande gebouwen.

Gewerkt wordt aan besluitvorming voor het toevoegen van service apartments aan de ontwikkeling van Sloterdijk 2 Zuid. Dit volgt op een Collegebesluit uit 2018 waarin werd bepaald dat service apartments voor shortstay voor een verblijfsduur van 4 weken tot maximaal een jaar uit de binnenstad moeten verdwijnen. In december 2020 besluit de Gemeenteraad over toevoeging van dezebshortstay aan het programma van Sloterdijk 2. De realisatie zal dan nog wel een jaar of twee duren.

Al deze ontwikkelingen maken van Sloterdijk 2 Zuid een vitaal proefgebied waar ervaring wordt opgedaan met hoge dichtheden van bedrijfsmatige functies, met een hoog kwaliteitsniveau in de onmiddellijke omgeving van de stad. Ook de eigentijdse samenwerkingsvorm van overheid met bedrijven in de herontwikkeling heeft hiermee een interessant proefgebied.

Gegevens

Datum:
15 juli 2020
Tijd:
08:00 - 17:00 CEST
Evenement Categorie:

Organisator

Marcel La Rosa