De boot van Van Bentem meert pas in 2022 aan

mei 03, 2021

Bron: Gemeente Amsterdam Projectteam Sloterdijk II

In 2018 won kunstenaar Hans van Bentem een prijsvraag voor het ontwerp en de plaatsing van een kunstwerk op de draai van de Seineweg/Basisweg in Sloterdijk. De basis voor dit kunstwerk is een vissersboot van 15 meter. Door de coronacrisis heeft de uitvoering van het kunstwerk vertraging opgelopen. De ophoging van de rotonde waarop het kunstwerk komt te staan is gepland voor dit jaar. Pas nadat alle (weg-)werkzaamheden zijn voltooid, kan kunstwerk in september-oktober van 2022 haar definitieve vaste plek krijgen op Sloterdijk.


Havenbedrijf Amsterdam en de gemeente riepen Van Bentems ontwerp uit tot het verhaal van de ontmoeting tussen stad en haven als ‘landmark’ bij de entree van Amsterdam. Het werk spreekt een breed publiek aan en het heeft de functie van een herkenningspunt. Met het kunstwerk krijgt de haven tussen land en water een opvallende entree.
Van Bentem zelf zegt er het volgende over: “De boot is een ode aan de maritieme historie van Amsterdam en is tegelijkertijd een verwijzing naar nieuwe ‘horizonten’. Het schip draagt een bijzondere lading die lijkt te reiken tot aan de grenzen van het mogelijke. Je kunt je afvragen waar al die objecten en figuren vandaan komen en waar ze naartoe gaan.”
De verwachting nu is dat het kunstwerk in september-oktober van 2022 definitief geplaatst gaat worden op de hoek tussen de Seineweg en de Basisweg, schuin tegenover de Amsterdome op Sloterdijk.

Meer info:
www.hansvanbentem.nl
www.amsterdam.nl/projecten/sloterdijk-west/